Mikulášský kvíz: Jak dobře znáte tento oblíbený svátek?

Vyzkoušejte zábavný kvíz věnovaný blížícímu se Mikuláši – svátku, na který se nejvíce těší děti. Jak dobře znáte legendu o svatém Mikulášovi a víte také, jak se tento oblíbený svátek slaví v zahraničí?

1. Svátek vychází z legendy o svatém Mikuláši. Kdo to byl?


A) Kazatel z města Týr
B) Biskup z města Myra
C) Chudý poustevník pocházející z Efezu
D) Lidový léčitel z Jeruzaléma

2. Lidová vyprávění zdůrazňují zejména Mikulášovu lásku k...


A) dětem
B) zvířatům
C) ženám
D) sladkostem

3. Kdy byl svatý Mikuláš oficiálně prohlášen za svatého?


A) V 15. století
B) V 18. století
C) v 19. století
D) Nikdy

První česká miss vyhrála už před 111 lety: Královna krásy Růžena Brožová předčila i francouzské modelky

4. Co symbolizují tři zlaté koule na knize, které Mikuláš mívá ve vyobrazeních často u sebe?


A) Tři přání, která splní hodným dětem
B) Tři děti, které vzkřísil
C) Tři hochy, které zachránil před utonutím
D) Tři dcery, které vykoupil z nevěstince


5. Proč chodí Mikuláš 5. prosince, když svátek má až 6. prosince?


A) Protože pro naše předky byl počátkem dne západ slunce dne předchozího
B) Protože číslo 6 bylo ve středověku považováno za číslo ďáblovo
C) Protože se ve středověku 6. prosince slavil svátek nástupu zimy, proto se Mikuláš začal slavit o den dříve
D) Protože se oslavy dříve konaly dva dny, mikulášská nadílka připadala na 5. prosince a bujaré oslavy na 6. prosince


6. Svatý Mikuláš je pohřben v...


A) Turecku
B) Francii
C) Itálii
D) Egyptě


7. Svatý Mikuláš je patronem...


A) Kovářů
B) Námořníků
C) Cukrářů
D) Pekařů


8. Proč má čert doprovázející Mikuláše řetěz?


A) Dle legendy čerti těmito řetězy hrozivě chrastili, když si šli pro neposlušné děti
B) Dle legendy čerti těmito řetězy poutali děti, které odnášeli do pekla
C) Řetěz symbolizuje čertovu moc trestat neposlušné děti
D) Řetěz symbolizuje skutečnost, že jde o zkroceného čerta, který je Mikulášovi podřízený

9. V Rakousku se po Mikulášově boku objevuje...


A) Krampus
B) Mefisto
C) Lucifer
D) Belzebub


10. Ve které zemi nedoprovází Mikuláše anděl?


A) V Maďarsku
B) V Německu
C) V Rakousku
D) V Polsku


11. Společníkem nizozemského Mikuláše je...


A) Ježíš
B) Vodník
C) Princezna
D) Černý Petr


12. V Belgii doprovází Mikuláše postava zvaná...


A) Matka vařečka
B) Taťka rákoska
C) Ovčí babička
D) Dědeček hříbeček

Kvíz: Jak znáte oblíbené zahraniční seriály?

otaznik.jpg

Řešení

  1. B
  2. A
  3. D
  4. D
  5. A
  6. C
  7. B
  8. D
  9. A
  10. A
  11. D
  12. B




    Zdroj úvodní fotografie: Profimedia, zdroj fotografie v textu: Freepik
    Zdroje informací:
    Český rozhlas Plzeň, Novinky, Prima Zoom, Ženy iPrima, Náš region
Podcast