Světová populace se ani ne za třicet let rozroste o 1,7 miliardy lidí. Produkce potravin – i kvůli změně klimatu a nižší úrodě – bude podle OSN čelit poptávce vyšší o 60 až 100 procent. Porostou ale i nároky na emise, objem spotřebované vody či potřebnou půdu. Protein, který finský startup Solar Foods vyrábí a testuje, takzvaný Solein, už teď mnoho z budoucích problémů minimalizuje. Jedno kilo, které člověku stačí na dva týdny, by přitom mohlo stát asi 7,4 dolaru, tedy v přepočtu zhruba 160 korun. A to k růstu potřebuje v podstatě jen vzduch.
K výrobě proteinu používají takzvanou plynovou fermentaci. K vypěstování dostatku proteinu, který by nakrmil celý svět, by s touto technikou podle deníku Guardian stačila plocha menší než rozloha státu Ohio, který je o půlku větší než Česko. Vodík i kyslík nezbytné k výrobě získává bioreaktor v Helsinkách elektrolýzou vody. Energii na to bere zatím z nedaleké vodní elektrárny, v budoucnu chce start-up využít i solární a větrné zdroje. Emise vypouštěné při výrobě jeho jsou pětinové oproti produkci rostlinných a setinové oproti produkci živočišných bílkovin. Skoro stonásobně nižší je oproti masu také spotřeba vody na jedno kilo čistého proteinu v produktu. U hovězího je to přes 130 tisíc litrů, zatímco u Soleinu podle start-upu asi 1.490 litrů.
V aktuálním vydání pořadu Trendy Expres se Bára mimo jiné zabývá budoucností tenistky a influencerky Naomi Osaka a představí vám značky, které budou trendy, ale nebude je nosit každý. Poslouchejte v našem podcastu.
Zdroj: Seznam Zprávy
Foto: Solar Foods