Finové pěstují jídlo ze vzduchu, na dva týdny vám bude stačit 160 korun

Lidstvo čekají různé výzvy. Jen světová populace za příští tři dekády vzroste a více než 1,7 miliardy. Finové na to reagují originálním způsobem, začali pěstovat jídlo ze vzduchu.

Levný protein ze vzduchu

Světová populace se ani ne za třicet let rozroste o 1,7 miliardy lidí. Produkce potravin - i kvůli změně klimatu a nižší úrodě - bude podle OSN čelit poptávce vyšší o 60 až 100 procent. Porostou ale i nároky na emise, objem spotřebované vody či potřebnou půdu. Protein, který finský startup Solar Foods vyrábí a testuje, takzvaný Solein, už teď mnoho z budoucích problémů minimalizuje. Jedno kilo, které člověku stačí na dva týdny, by přitom mohlo stát asi 7,4 dolaru, tedy v přepočtu zhruba 160 korun. A to k růstu potřebuje v podstatě jen vzduch.

SolarFoods_solein.jpg

Čtěte také: Korejci chystají ostrovní město, bude stoupat a klesat s hladinou moře

K výrobě proteinu používají takzvanou plynovou fermentaci. K vypěstování dostatku proteinu, který by nakrmil celý svět, by s touto technikou podle deníku Guardian stačila plocha menší než rozloha státu Ohio, který je o půlku větší než Česko. Vodík i kyslík nezbytné k výrobě získává bioreaktor v Helsinkách elektrolýzou vody. Energii na to bere zatím z nedaleké vodní elektrárny, v budoucnu chce start-up využít i solární a větrné zdroje. Emise vypouštěné při výrobě jeho jsou pětinové oproti produkci rostlinných a setinové oproti produkci živočišných bílkovin. Skoro stonásobně nižší je oproti masu také spotřeba vody na jedno kilo čistého proteinu v produktu. U hovězího je to přes 130 tisíc litrů, zatímco u Soleinu podle start-upu asi 1.490 litrů.

V aktuálním vydání pořadu Trendy Expres se Bára mimo jiné zabývá budoucností tenistky a influencerky Naomi Osaka a představí vám značky, které budou trendy, ale nebude je nosit každý. Poslouchejte v našem podcastu.

Kam dál? Dánský klasik dostane moderní muzeum




Zdroj:
Seznam Zprávy
Foto: Solar Foods

Podcast